Siti Nurhaliza at Anugerah Planet Muzik 2005

20 Feb

APM2005 menjanjikan acara yang gilang gemilang dan penuh dengan kejutan sempena tahun ke-5 Suria dilahirkan. Apa dah jadi? Mana kejutannya? Yang ada hanya kejutan bunga api di awal dan di akhir acara saja yang menarik perhatianku.

18 Februari 2005, planning nak mulakan journey ke Suntec Convention Hall jam 5 petang. Sebaik sahaja keluar dari pintu office, dengan tiba2 hujan mula membasahi bumi. Hai hujan, spoilt my day tuk datang awal to catch-up the Red Carpet event. Orang tua2 selalu kata hujan tu membawa rahmat, dalam fikiranku mungkin ini rahmat untuk kumpulan Bhumiband.

5.45 petang barulah hujan yang berlegar-legar di tempat kerjaku akhirnya berhenti memberi laluan kepada Putera Emas untuk menjalankan misi ke APM 2005.

Perjalanan dari Toa Payoh -> Jalan Besar -> Opir Road -> Temasek Boulivard amat licin.

Akhirnya sampai juga aku ke Suntec Convention Hall. Disana sudah ramai orang yang berkumpul di area Red Carpet. Budak2 CCS pun ada. Kemeriahan disana dikecohkan lagi dengan budak2 "Merbok Platoon", the budak2 pendengar RIA.

Aku mengambil keputusan untuk menunggu artis2 yang datang dengan kenderaan sponser di driveway saja. Diluar kelihatan budak2 security sibuk memblocking artis2 yang lalu untuk berjalan ke Red Carpet sampaikan tak sempat aku nak capture gambar2 mereka. Kalau aku tak sabar, dah lama aku maki budak2 security tu. Artis nak beramah mesra dengan peminat pun tak boleh! Sibuk menyuruh mereka cepat masuk. Tengok gambar bawah ni yang budak pakai tai merah tu. Macam nak kasi satu penumbuk aje

Kat sini pun ada jugak muka familiar yang aku kenal. Budak armyku pun boleh sesat kat sini. Kalau jumpa kat event2 macam ni mesti nak tanya "Kau datang sini support Siti ke? Kau minat Siti?". Malas aku nak jawap, aku kata aku support semua artis. Lain kali aku buat baju sendiri with word "Don't Ask Stupid Questions! I'm Siti Nurhaliza's fan"!

Lastly, artis yang ditunggu-tunggu ramai pun tiba dan disambut dengan pekik sorak dari peminat2. Siapa artis tu? Siapa lagi kalau bukan Siti Nurhaliza! Setelah ct menyanyikan sedikit lagu "Seindah Biasa", kami pun beredar untuk ke hall 601 dan 602. Selagi siti belum datang, selagi tu mereka tak akan naik ke hall. Bayangkan APM tanpa Siti Nurhaliza. Tentu tiket APM tak laku. A few day before the event, tiket $28 masih ada banyak lagi. Nasbib baiklah ada Taufik Batisah yang last minit dapat join sekali.

Ke toilet kejap sebelum acara dimulakan….

dsc02072b.jpg

The multi-purpose fan and ticket

8.30 malam, acara dimulakan dengan bunga api dan lagu tema melawat Singapura. Yok turun S'pore yok!

Dewan yang mulanya sejuk, seminit demi seminit semakin menjadi hangat. Mana airconnya APM? Nasib baiklah ada kertas acara untuk dijadikan kipas.

We were not allowed to take photo or video. What the reason also i don't know. We we asked to surrender our cameras. By the way, i don't see any warning at the tiket nor during the ads that we cannot bring our camera.

48 Singapore Dollar, i was force to see the big screen once a while! Tu budak security memblocking lagi! Dahlah masa Red Carpet dia block, masa acara pun dia blocking the stage pulak! Yang hang nak gi diri kat tengah2 orang menonton tu apasal? Tak boleh ke jaga kat belah tepi saja? Sabar je.

Ruffedge tak ada lagu lagi ke? Asik "Tipah Tertipu" tu aje or maybe diaorang nak beritahu yang kami semua dah kena tipu dengan APM? Nasib baiklah Hasrul Nizam tak nyanyi lagu hitnya lagi.

Suasana yang agak meriah semakin lama semakin memboringkan sampaikan semasa diumumkan calon2 artis untuk sesebuah kategori agak sepi saja, nak2 bila disebut nama Misha Omar. Mana peminat Misha Omar eh?

Tahniah untuk PeterPan (really enjoy thier song), Dewa (you rock man!), Saiful Apek (tuk awal persembahan saja, selepas tu entah apa2 merepek dia nyanyi) dan the 3 Diva (persembahan lagu cinta best, the next 3 lagu tak berapa baik – it different when you see "live" than watching in TV).

Mana Ari Lasso, Sheila on 7 (2 orang saja yang datang), Anuar Zain, Spider, Misha Omar, Dayang Nurfaezah dan Siti Sarah? They don't deserved to be nominated in this award! Ari Lasso, Anuar Zain dan Spider tak seharusnya diumumkan sebagai pemenang anugerah! Not fair tuk artis2 lain yang penat2 datang. APM should imposes a new law that Nominated Artists "must" attend this awards or else the next best or popular artist get the awards. Imagine what will happened if all Malaysian and Indonesian norminated artists did not attend this event?

Congrat to Bhumiband! The only artist/band to receive 3 awards (New Best Band, S'pore Best Song – "Oh Kasih" and S'pore Best Album – "Suara Dunia") in APM 2005. Siti Nurhaliza only got the "Most Popular Song" for "Lagu Rindu" and the "Most Popular Female Artist" awards due to fans voting system. She still lose to Kris Dayanti for "Best Female Artist".

Can't wait to watch APM 2006. Maybe i watch at home this time . Next year hopefully Taufik Batisah is nominate for "New Male Artist", Bhumiband for "Best Band", Ahli Fiqir for "New Best Group" and "Samseng" for "Best Song" awards.

More photos at the gallery.

The winners were…

Artis Baru Wanita Terbaik : Dia Fadila
Artis Baru Lelaki Terbaik : Vince
Duo/Kumpulan Baru Terbaik : Bhumiband
Lagu Terbaik Singapura : Oh Kasih – Bhumiband
Kumpulan Paling Popular : Spider
Artis Lelaki Paling Popular : Anuar Zain
Artis Wanita Paling Popular : Siti Nurhaliza
Duo/Kumpulan Terbaik : Sheila On 7
Artis Lelaki Terbaik : Ari Lasso
Lagu Paling Popular : Lagu Rindu – Siti Nurhaliza
Artis Terbaik Singapura : Iskandar Ismail
Anugerah Khas : Dewa
Anugerah Pencapaian : Ramli Sarip
Album Terbaik Singapura : Suara Dunia – Bhumiband
Artis Wanita Terbaik : Kris Dayanti
Lagu Terbaik : Berhenti Berharap – Sheila On 7
Album Terbaik : Kulihat, Kudengar, Kurasa – Ari Lasso

2 Responses to “Siti Nurhaliza at Anugerah Planet Muzik 2005”

  1. tihopilik July 9, 2007 at 3:48 am #

    Hi

    I can’t be bothered with anything these days, but shrug. I just don’t have anything to say recently.

    G’night

  2. Wahoo October 7, 2007 at 9:28 am #

    Thank you for sharing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: