AVG Email Scanner AutoPOP3

15 Nov

My AVG Email scanner keep on popping up a “AVG Email Scanner AutoPOP3: Connected to blablabla.com”.

After checking the forum page at http://forum.grisoft.cz/, here what the moderator replied :

Webmail is not scanned by AVG, but it does setup which email scanner to use by checking to see what the default email client is… it sounds like yours is setup to use the Personal Email Scanner. This works with all email client and captures the default email ports which are 110 and 25. If any other program running on your computer also uses these ports… then AVG will intercept them thinking its for email since those are normally only used for that.

So… any program you have running on your computer… good or bad, can be the cause of this happening. Common programs that can cause this are spam filters, email checking programs and even a few P2P programs such as eMule. There are also some malware that can cause this.. we can’t say which it is, but we can say that the only reason AVG would try to connect is because something on your computer told it too.

There is also a possiblity that if you have used a standard email client (webmail is not an email client)… and AVG had trouble sending an email… then there could be one “stuck” in the email QUEUE of things to send and it is still trying. You can check for this by looking in your QUEUE directories and deleting any files there.. but do not delete the directories themselves. To find out where your QUEUE files are located (it can be different for each user) open AVG’s Control Center, double click the Email Scanner and click the Properties button.. one of the tabs will tell you where yours are located… just use Windows Explorer to go there and look in the directories….

Apa Siak! After deleting all the folders in the QUEUE’s folder, it still got pop-up messages.

4 Responses to “AVG Email Scanner AutoPOP3”

  1. richard field January 3, 2007 at 7:11 am #

    I’m trying to de-activate the avg email scanner,I just put in norton security,the autopop3 won’t delete and let email in.

  2. Paul January 19, 2007 at 3:06 pm #

    If you are running Azureus bit torrent
    You need to go into Tools/Options/Transfer and set ignore clients on these ports. Add 25;110.

  3. Cole May 12, 2007 at 6:12 am #

    Was the autopop3 pointing to a name server? I had this problem and it was pointing to ns1.undermarket.com. The popup occurred whenever I did a send/receive in Outlook. Thinking it might be a dns problem, I changed my Outlook to use my mail server’s IP address. This not only worked but it fixed the problem. It worked fine after I put the mail server name back in the email account settings.

  4. Benni August 20, 2008 at 2:51 am #

    THX a lot!!!!! Paul, ur’ my guru…

    n1 blog ! xD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: