DI SEBALIK HARI ASYURA

26 Jan

Oleh
Sulaiman Jeem
Penulis Khas

PENENTUAN kalendar atau takwim amat persis dalam Islam.

Kalendar Islam disebut kiraan tertib 12 bulan (Qamariah).

Ini sejajar dengan firman-Nya: ‘Sesungguhnya bilangan bulan di sisi Allah 12 bulan dalam kitab (ketetapan) Allah sejak pada hari Dia menjadikan langit dan bumi, antaranya empat bulan haram (suci).’ (At-Taubah: 36)

Empat bulan haram atau suci itu ialah Zulkaedah, Zulhijah, Muharam dan Rejab.

Allah melarang melakukan peperangan dalam bulan-bulan tersebut.

Kaum Arab pada zaman jahiliah sudah pun memuliakan empat bulan tadi.

Setelah kedatangan Islam, amalan itu diteruskan dengan janji Allah swt yang melipatganda pahala mereka yang melakukan amalan tertentu dan menjauhi perbuatan dosa.

Detik hijrah Nabi saw dari Makkah ke Madinah sebenarnya berlaku pada 12 Rabiulawal. Tetapi memandangkan Muharam sebagai bulan pertama, maka ia dianggap sebagai bulan awal tahun sambutan tahun baru Islam.

Sempena tahun baru Hijrah, umat Islam sewajarnya turut menghayati ruh dan semangat hijrah.

Tetapi setelah kota Makkah ditakluk semula oleh Rasulullah saw pada tahun selepas hijrah, maka baginda saw telah bersabda, maksudnya:

‘Tiada hijrah selepas pembukaan kota Makkah, tetapi yang ada ialah hijrah dari segi niat (azam) dan jihad.’

Umat Islam digesa berjuang sebagai umat contoh demi meraih kebaikan hidup di dunia dan akhirat, seperti firman Allah:

‘Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada kebaikan, dan mencegah daripada yang mungkar, dan beriman kepada Allah.

‘Jika ahli Kitab beriman, tentulah ia lebih baik bagi mereka; di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang yang fasik.’

Hari ke-10 dalam bulan Muharam disebut Asyura yang mengandungi peringatan peristiwa-peristiwa besar seperti:

Allah menerima taubat Nabi Adam as kerana kesalahan memakan buah larangan di syurga.

Allah mengangkat Nabi Idris as ke tempat yang tinggi.

Allah menyelamatkan Nabi Ibrahim as daripada kekejaman Raja Namrud yang membakarnya hidup-hidup. Api telah padam dan baginda as keluar dengan selamat.

Allah mengeluarkan Nabi Yusuf as dari dalam penjara setelah di penjara beberapa tahun akibat fitnah Siti Zulaikha, isteri seorang pembesar Mesir.

Allah menyelamatkan Nabi Nuh as berserta para pengikutnya setelah terapung di atas banjir besar yang melanda dunia selama enam bulan.

Allah memulihkan penglihatan Nabi Ya’kub as setelah buta beberapa lama akibat banyak menangisi puteranya (Nabi Yusuf) yang hilang.

Nabi Yunus as dikeluarkan dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam. Allah menyelamatkan beliau setelah baginda banyak berzikir di dalam perut ikan itu.

Allah menyembuhkan penyakit Nabi Ayub as yang sekian lama dideritainya.

Allah selamatkan Nabi Musa as daripada dikejar Firaun dan bala tenteranya. Allah memerintahkan Nabi Musa mengetuk tongkat gembalanya sehingga terbelah Laut Merah – teredah jalan di dasar laut sehingga beliau dan pengikutnya selamat menyeberang. Sebaliknya Firaun dan tenteranya tenggelam di dalamnya.

Allah mengampunkan kesilapan Nabi Daud as.

Allah mengurniakan kerajaan yang besar kepada Nabi Sulaiman as.

Allah mengangkat Nabi Isa as ke langit sewaktu baginda dikejar puak pelampau Yahudi yang hendak membunuhnya.

Hari pertama Allah menjadikan Alam.

Hari pertama Allah menurunkan rahmat.

Hari pertama Allah menurunkan hujan.

Allah menjadikan malaikat Jibrail.

Ibnu Abbas ra berkata: ‘Apabila Nabi saw telah berhijrah ke Madinah, baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada Hari Asyura. Baginda bertanya: ‘Puasa apakah anda pada hari ini?’

‘Orang-orang Yahudi itu menjawab: ‘Hari ini hari besar. Pada hari ini Allah menyelamatkan Nabi Musa dan menenggelamkan Firaun bersama tenteranya. Maka Nabi Musa as telah berpuasa sebagai tanda bersyukur kepada Allah pada hari ini. Maka kami pun berpuasa’.’

Nabi saw menjawab: ‘Kamilah yang lebih berhak mengikuti jejak Nabi Musa daripada kamu sekalian.’ Lalu Rasulullah saw berpuasa dan menyuruh para sahabat berpuasa juga pada hari itu.

Berpuasa pada tanggal 10 Muharam amat besar fadilahnya kerana menurut sebuah hadis ia dapat ‘menghapuskan dosa setahun yang lalu’.

Digalakkan umat Islam yang sihat berpuasa pada 9 dan 10 Muharam atau 10 dan 11 Muharam. Usah berpuasa pada 10 Muharam saja kerana ia menyerupai amalan orang Yahudi.

http://cyberita.asia1.com.sg/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: